top of page

פתיחה 10.3.24

הביאנלה של ירושלים מגיעה למוזיאון יהדות איטליה עם שלוש תערוכות של אמנים מהארץ, מאירופה ומארה"ב. 

מאחורי המסכה: מציגה פרשנויות והקשרים לקריאה במגילת אסתר, המאפשרים לנו לחוות בצורה חיה ומרגשת את הרלוונטיות של ספר עתיק זה לחיינו שלנו, כעם וכנשים. 

אוצרים: אמילי בילסקי, ארמנו טדסקי, יליזבתה סניידר, ורה פילפול

WhatsApp Image 2024-02-11 at 14.45.02.jpeg

עכשיו במוזיאון

התערוכה רב הנסתר על הגלוי מפנה את המבט פנימה, אל אוסף המוזיאון, ומבקשת לשפוך אור על עבודת האיסוף של המוזיאון מאז היווסדו, על עבודת הרישום והאוצרוּת ועל התערוכות שהוצגו בו. תצוגות במוזיאונים העוסקים באמנות יהודית, באתנוגרפיה ובהיסטוריה של עם ישראל משקפות בדרך כלל תפיסות מסורתיות של האופן הראוי להצגת זהות יהודית, תרבות יהודית ואמנות יהודית. התערוכה שלפניכם מבקשת לערער על תפיסות אלו, לשאול שאלות, להעלות תהיות ולהציע חלופות לדרכים שבהן הוצגו הפריטים והונגשו לקהל הרחב במהלך השנים. 

התערוכה מגלה טפח על תולדות האוסף, על פעולת האיסוף ועל מקבץ הפריטים שהתלכדו לכדי האוסף של מוזיאון יהדות איטליה. בעיקר ברצוננו לספר על פעילותם של שלמה אוּמבֶּרטו נכון, סאלי מאייר, פדריקו לוצאטי ושל עוד רבים וטובים, להצלת אוצרות התרבות של הקהילות היהודיות באיטליה באמצע המאה העשרים.

אוצרת: רעות די וורולי | אוצרת משנה: יסמין הררי | יעוץ אקדמי: ד"ר עידו להב נוי

 2.04.23-22.2.24 

DSC_7157-min_edited.jpg

תערוכות עבר 

10.10.21-20.3.22

אנחנו מוקפים סמלים. סביבנו אלפי תמרורים, לוגואים מסחריים ודגלים, ודי להראות לנו סמל של חברת מכוניות או של מותג אופנה, בכדי לעורר בנו תחושות ומחשבות נחרצות כלפי המוצר שהסמל שלהן מייצג. בקרב יהודי איטליה התפתח מנהג ייחודי למדי- אימוץ של סמלי משפחה. התופעה אומנם אינה ייחודית אך ורק ליהודי איטליה, אך אין ספק שהיקפה בקרב יהודי איטליה יוצא מגדר הרגיל. 

התערוכה "עניין משפחתי" מספקת הצצה לכמה ממאפייניה הייחודים ביותר של תופעת סמלי המשפחה בקרב יהודי איטליה, כמו גם לכמה מההשלכות החברתיות והתרבותיות שלה. דרך התבוננות לא רק בסמלים עצמם, אלא גם בהקשר בו השתמשו בהם, נחשפות המשמעויות החברתיות והתרבותיות שלהם.

אוצר: דניאל ניב | אוצרת משנה: ליאורה וייס | עיצוב: נורית ברוך

5.3.20-30.9.21

התערוכה מציגה את מערכת היחסים המורכבת בין תרבות יהודית למונרכיה דרך חפצי מלוכה מפוארים, סמלי אצולה ואוצרות אמנות עתיקים ובוחנת את התפיסה היהודית של מלוכה, מלכים ומלכות.\

התערוכה, מובילה את המבקרים במסע בעקבות משמעויות והביטויים השונים של  הכתר. הכתר, המכונה גם עטרה, הוא כתר התורה בו משתמשים על מנת לעטר את ספרי התורה, ולהדגיש את חשיבות ומרכזיות התורה בחיים היהודיים אך הוא ישנם גם כתר הכהונה וכתר המלכות וגם כתר נוסף ופחות ידוע של שם טוב. התערוכה מתחקה אחר הכתרים השונים ומספרת את סיפורם. יהודי איטליה, אשר הושפעו מהתרבות החזותית האיטלקית, רתמו את ערכי האמנות והאסתטיקה האיטלקית לטובת הפקת תשמישי קדושה בעלי איכות אמנותית יוצאת דופן.  

אוצרת: אנסטז'יה בוטיטה | עיצוב גרפי: אביגיל רוביני

ON0179 - יאיר חובב.jpg
bottom of page